NOTÍCIES

Crítica Teatralnet

Conte musical cent per cent. Però també interdisciplinari. Amb música enregistrada, però cançons en directe, coreografia, teatre, titelles i ombres xineses. I amb l'objectiu de tocar un tema delicat i a la vegada difícil d'explicar als més petits com és el pas inevitable cap a la vellesa i la mort.

La companyia Inspira Teatre, creada per Esther Westermayer, ho ha fet a partir d'un conte publicat en francès per l'editorial Rouergue, el 1993, en suport d'àlbum il·lustrat, del qual és autor Olivier Douzou, tant del text com dels dibuixos.

Inspira Teatre, que amb un altre espectacle anterior, Gong, ja havia ampliat el seu camp amb una edició en CD i àlbum il·lustrat, ofereix també aquí la banda sonora enregistrada que compta, entre els músics, amb dos dels membres de la companyia Egos Teatre (que recentment ha reposat el seu 'Ruddigore...' davant per davant del Poliorama, al Capitol), una companyia també encara jove com la mateixa Inspira Teatre.

La relació subtil entre la vellesa de Jojó i la vellesa humana es fa evident

L'espectacle El cel de la Jojó s'introdueix amb dos protagonistes, la mare i la seva filla, que mentre estenen roba al terrat acaben parlant del records de l'àvia morta i d'on deu ser després de la mort. És així com s'entra en el teatre dins el teatre amb l'explicació del conte d'una granja on una vaca, la Jojó, s'ha guanyat la fama per la seva saviesa de tan vella.

Alternant, doncs, la presència de diversos habitants de la granja reproduïts amb titelles (un gat, un ratolí, una gallina, un pollastre, un xai, una ovella...) que li demanen consell sobre els seus problemes quotidians, el moll de l'os de la trama consisteix a mostrar com la vaca Jojó va perdent, per la vellesa, algunes parts del seu cos: la taca del ventrell, la cua, les banyes, les mamelles...

Sense que se'n parli, la relació subtil entre la vellesa de Jojó i la vellesa humana es fa evident i la manera d'explicar amb sensibilitat la pèrdua per la mort és tractada deixant de banda qualsevol adoctrinament. Esclar que el tòpic parla del cel, però la mort és imprevisible i saber què hi ha després s'expressa aquí com una incògnita, només possible si es manté el record dels que no hi són, com si visquessin dins nostre.

La tesi dramàtica de fons té una resolució teatral molt adequada als primers espectadors que, en menys d'una hora, viuen una diversitat d'escenes ja sigui amb els personatges dels titelles o amb la conversió de les dues protagonistes en grangeres, cantants, actrius i ballarines, sense comptar un paper de periodista de televisió o una altra de fetillera de la màgia amb l'elixir per mantenir la joventut que la vaca Jojó rebutja conformada lúdicament amb la seva vellesa.

Si l'àlbum original de l'obra és un text poètic que s'explica amb les il·lustracions netes i de traços senzills d'Olivier Douzou, aquesta adaptació teatral manté igualment aquestes dues virtuts: una posada en escena neta i un plantejament tan sensiblement senzill com obert a la reflexió i la resposta posterior dels adults a les preguntes dels petits sobre la incògnita del més enllà de la vida.

http://www.teatral.net/ca/critiques/2012/11/12/conte_musical_cent_per_cent.html

Vols compartir-ho?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

PUBLICACIONS RELACIONADES
Ens entrevisten a Escena familiar!

Arran de l'estrena de Sotabosc, la nostra particular carta d'amor a la natura, la plataforma Escena familiar ha entrevistat l'Esther Westermeyer. Han parlat dels boscos, dels petits espectadors, de la passió pel teatre, del gran equip que conforma Inspira Teatre, i de mil coses més! L'entrevista es pot llegir aquí.

Read More
Estem preparant un nou espectacle: Sotabosc.

Ens trobem en ple procés creatiu! El Centre Cívic Zona Nord acull aquestes setmanes la preparació del nostre nou espectacle: Sotabosc. El bosc és un lloc meravellós, on podem explorar i jugar amb les nostres amigues i amics. És un lloc de pertinença. Els tresors que aquest món encantat pot compartir amb nosaltres no tenen […]

Read More
Música i moviment en família!

"Es desfeien de sabates i mitjons, i a poc a poc començaven a formar una rotllana de famílies. Entre jocs i complicitat, em fixava en el vincle entre petits i adults. Amb la música i el moviment com a fil conductor, jugaven, experimentaven i sobretot es miraven: mirades d’il·lusió amb els ulls ben oberts. Ulls […]

Read More
El "KL'AA, la teva cançó" viatja a Andalusia dins del Circuito Audaces

Gràcies a l'objectiu del Circuito Audaces (Circuito Estatal de Artes Escénicas para Audiencias Escolares), que és promoure l'accés unviersal a la cultura, el cap de setmana passat el "KL'AA, la teva cançó" va celebrar-se al Teatro Isidro Olgoso, de Zaidín a Granada, davant de molts infants andalusos. Després d'una època complicada post pandèmica, per fi […]

Read More
ALTRES ESPECTACLES
LES NOSTRES XARXES
Visita:
Amb suport de:
Companyia associada a:

Inspira Teatre  - 646 579 048
info@inspirateatre.com
Avís legal - Política de privacitat
Inspira Teatre - Copyright © 2011 – 2023 Tots els drets resevats
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram